top of page

Enkel en Voet klachten

Uitleg voetklachten door fysiotherapeut
Echografisch onderzoek door fysiotherapeut

Enkel- en Voetklachten en hun behandelingsopties

Enkel- en voetklachten zijn veelvoorkomende aandoeningen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op onze mobiliteit en levenskwaliteit. Er zijn verschillende soorten enkel- en voetproblemen, elk met unieke oorzaken en symptomen. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende aandoeningen bespreken, waaronder fasciitis plantaris, hielspoor, achillespeesklachten, Morbus Sever en zweepslag. Daarnaast zullen we de waarde van verschillende behandelingsmethoden zoals manuele therapie, fysiotherapie, shockwavetherapie, echografie en EPTE behandelen. WeDoCare is met expertise centrum Hielpijncentrum Gelderland gespecialiseerd in alle soorten onderbeen klachten. 

fasciitis plantaris
Hielspoor
Achillspees klachten
Morbis Sever
Zweepslag

EEN STUKJE THEORIE...

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een veelvoorkomende oorzaak van pijn onder de hiel. Het treedt op wanneer de fascia plantaris, een bindweefselband die de hiel met de voorvoet verbindt, ontstoken raakt. Dit kan leiden tot scherpe, stekende pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend. Behandelingsopties omvatten rust, ijs, rekoefeningen, orthopedische inlegzolen en fysiotherapie.

Hielspoor

Een hielspoor is een benige uitgroei aan de onderkant van het hielbeen die druk kan uitoefenen op de omliggende weefsels, waaronder de fascia plantaris. Hielspoor en fasciitis plantaris worden vaak in verband gebracht omdat ze vergelijkbare symptomen veroorzaken. Behandeling kan conservatief zijn, waaronder fysiotherapie, orthopedische hulpmiddelen en rekoefeningen. In sommige gevallen kan een corticosteroïdeninjectie worden overwogen.

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten omvatten verschillende aandoeningen die de achillespees aantasten, de grote pees aan de achterkant van het been. Deze klachten kunnen variëren van tendinitis (ontsteking) tot partiële of volledige scheuring van de achillespees. Behandelingsopties zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening en omvatten rust, rekoefeningen, fysiotherapie en soms chirurgie voor ernstige gevallen.

Morbus Sever (Ziekte van Sever)

Morbus Sever is een aandoening die vooral voorkomt bij actieve kinderen en adolescenten. Het is een ontsteking van de groeischijf in het hielbot, meestal als gevolg van overbelasting. Rust, ijs en fysiotherapie kunnen helpen bij het beheer van de pijn en het bevorderen van herstel. Een goede schoenkeuze en inlegzolen kunnen ook bijdragen aan het verlichten van de klachten.

Zweepslag

Een zweepslag is een acute blessure waarbij de kuitspier een scheurtje oploopt. Dit kan gepaard gaan met plotselinge, intense pijn in de hiel of kuit. De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de ruptuur (scheur), maar kan meestal met fysiotherapie opgelost worden.

Manuele Therapie

Manuele therapie omvat hands-on technieken uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten om de mobiliteit van gewrichten en weefsels te verbeteren. In het geval van enkel- en voetklachten kan manuele therapie de gewrichtsbeweging verbeteren, spierspanning verminderen en de algehele biomechanica optimaliseren. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op andere behandelingen, zoals fysiotherapie, om pijn te verlichten en herstel te bevorderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is essentieel bij de behandeling van enkel- en voetklachten, omdat het gericht is op het herstellen van bewegingsbereik, kracht en functie. Fysiotherapeuten ontwerpen op maat gemaakte oefenprogramma's om de spieren te versterken, de flexibiliteit te vergroten en de mobiliteit te herstellen. Ze kunnen ook technieken gebruiken zoals manuele therapie en therapeutische oefeningen om de symptomen te verlichten en de patiënt te begeleiden bij een veilig herstel.

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie is een niet-invasieve behandeling die hoogenergetische geluidsgolven gebruikt om weefselherstel te stimuleren. Het kan effectief zijn bij het behandelen van fasciitis plantaris en andere chronische enkel- en voetklachten. Deze therapie kan pijn verminderen, ontstekingen verminderen en de genezing bevorderen.

Echografie

Echografie is een diagnostische tool die kan worden gebruikt om de aard en ernst van enkel- en voetklachten te beoordelen. Het stelt zorgverleners in staat om de anatomie en de toestand van weefsels in real-time te visualiseren, wat kan helpen bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het plannen van de juiste behandeling.

EPTE (Percutane Elektrolyse)

EPTE is een behandelingstechniek die wordt gebruikt bij chronische peesblessures zoals achillespeesklachten. Het omvat het gebruik van een dunne naald en elektrische stroom om de pees te stimuleren en de genezing te bevorderen. EPTE kan de hersteltijd verkorten en de pijn verminderen.

Conclusie

Verschillende soorten enkel- en voetklachten kunnen onze mobiliteit en levenskwaliteit beïnvloeden. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden is essentieel om effectieve zorg te bieden. Manuele therapie, fysiotherapie, shockwavetherapie, echografie en EPTE zijn waardevolle instrumenten in het beheer van deze aandoeningen. Als u last heeft van enkel- of voetpijn, is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen voor een grondige evaluatie en passend behandeladvies. Een vroege diagnose en interventie kunnen vaak het herstelproces versnellen en de pijn verlichten.

bottom of page