top of page

Rugklachten

Manueel therapeut behandeld lage rug
Persoon met lage rugpijn

Een Overzicht van Verschillende Soorten Lage Rugpijn en Hun Behandelingsopties

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan variëren van milde ongemakken tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven. Lage rugpijn kan diverse oorzaken hebben, en het begrijpen van de verschillende soorten lage rugpijn is essentieel voor het vinden van de juiste behandeling. In dit artikel bespreken we verschillende vormen van lage rugpijn, waaronder aspecifieke lage rugpijn, radiculair syndroom, SI-blokkade, lage ruginstabiliteit, houdingsproblemen, spinale stenose en scoliose. We zullen ook de waarde van manuele therapie, fysiotherapie en kracht-/stabiliteitstraining bij het beheer van deze aandoeningen bespreken.

  • Hernia

  • Aspecifieke rugpijn

  • SI blokkade

  • Instabiliteit

  • Houding

  • Stenose en artrose

  • Scoliose

Hernia

EEN STUKJE THEORIE...

Aspecifieke Lage Rugpijn:

Aspecifieke lage rugpijn verwijst naar pijn in de onderrug zonder een duidelijk identificeerbare oorzaak, zoals een hernia of specifieke letsel. Het is een veelvoorkomend type lage rugpijn dat kan worden veroorzaakt door spierspanning, overbelasting, slechte houding, of een gebrek aan lichaamsbeweging. Fysiotherapie en oefentherapie kunnen helpen bij het verlichten van pijn, het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de rugspieren.

Radiculair Syndroom (Ischias):

Het radiculair syndroom, ook bekend als ischias, treedt op wanneer de wortel van een ruggenmergzenuw wordt samengedrukt of geïrriteerd, meestal door een hernia. Dit kan leiden tot pijn die van de onderrug naar het been straalt, vaak met gevoelloosheid en tintelingen. Behandeling kan variëren van fysiotherapie en pijnstillers tot epidurale injecties of in sommige gevallen zelfs chirurgie.

SI-Blokkade (Sacro-iliacale Gewrichtspijn):

Het sacro-iliacale gewricht bevindt zich tussen het heiligbeen en het bekken. Wanneer dit gewricht ontstoken raakt of geblokkeerd is, kan dit pijn in de onderrug en billen veroorzaken, die soms uitstraalt naar het bovenbeen. Manuele therapie en specifieke oefeningen gericht op het versterken en stabiliseren van de heupen en onderrug kunnen verlichting bieden bij SI-blokkades.

Instabiliteit van de Lage Rug:

Lage ruginstabiliteit verwijst naar een gebrek aan stabiliteit in de wervelkolom, wat kan leiden tot pijn en verminderde bewegingscontrole. Dit kan het gevolg zijn van zwakke rugspieren, letsel of overmatige belasting. Fysiotherapie en krachttraining, vooral gericht op het versterken van de core-spieren, kunnen helpen om stabiliteit en ondersteuning te herstellen.

Houdingsproblemen:

Slechte houding, zoals langdurig zitten met een gebogen rug, kan lage rugpijn veroorzaken. Dit plaatst extra druk op de wervelkolom en spieren. Fysiotherapie kan helpen bij het corrigeren van de houding en het aanleren van goede ergonomische gewoonten om rugpijn te voorkomen.

Spinale Stenose:

Spinale stenose verwijst naar het vernauwen van het wervelkanaal, wat druk kan uitoefenen op de ruggenmergzenuwen en leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de onderrug en benen. Behandeling kan variëren van fysiotherapie en medicijnen tot chirurgische ingrepen om de druk te verlichten.

Scoliose:

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijwaarts buigt, wat kan leiden tot rugpijn en een ongelijke lichaamshouding. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de houding, het versterken van de spieren aan de ene zijde van de rug en het rekken van de strakke spieren aan de andere zijde.

De Waarde van Manuele Therapie, Fysiotherapie en Kracht-/Stabiliteitstraining:

  1. Manuele Therapie: Manuele therapie omvat hands-on technieken uitgevoerd door gekwalificeerde therapeuten om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren en spierspanning te verminderen. Voor lage rugpijn kan manuele therapie helpen bij het herstellen van de juiste bewegingspatronen en het verlichten van pijn.

  2. Fysiotherapie: Fysiotherapie is van onschatbare waarde bij het beheer van lage rugpijn, vooral als het gaat om het identificeren van de oorzaak van de pijn en het opstellen van gepersonaliseerde behandelplannen. Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het verbeteren van de houding, het vergroten van de flexibiliteit, het versterken van de spieren en het aanleren van ergonomische gewoonten.

  3. Kracht-/Stabiliteitstraining: Gerichte kracht- en stabiliteitstraining is cruciaal voor het versterken van de spieren die de ruggengraat ondersteunen. Een sterke core en goed ontwikkelde rugspieren kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde lichaamshouding en het verminderen van de druk op de wervelkolom.

 

Conclusie:

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben en vereist een holistische aanpak voor effectieve behandeling en beheer. Het begrijpen van de specifieke aard van lage rugpijn is van cruciaal belang voor het kiezen van de juiste behandelingsopties. Manuele therapie, fysiotherapie en gerichte kracht-/stabiliteitstraining spelen allemaal een belangrijke rol bij het verlichten van pijn, het herstellen van de functionaliteit en het voorkomen van toekomstige problemen. Als u last heeft van aanhoudende lage rugpijn, is het raadzaam om professioneel medisch advies te zoeken om de meest geschikte behandelroute te bepalen.

Aspecifieke rugpijn
SI blokkade
Instabiliteit
Houding
Artrose
Scoliose
bottom of page