top of page

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapeut aan het werk
behandeling knie door sportfysiotherapeut

Jouw weg naar optimaal herstel en prestatie

Bij WeDoCare begrijpen we de essentiële rol die sport speelt in het leven van veel mensen. Sporten houdt ons gezond, fit en gemotiveerd, maar het kan ook leiden tot blessures en fysieke uitdagingen. Daarom hebben we ons toegewijd aan het leveren van uitstekende sportfysiotherapie, om ervoor te zorgen dat iedereen, van recreatieve atleten tot professionele sporters, de best mogelijke zorg krijgt om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Lees meer over:​

Partners in de regio

Onze sportfysiotherapeuten werken nauw samen met enkele van de meest gerespecteerde sportteams in de regio. We zijn trots om medisch partner te zijn van teams zoals Yoast United Basketball, Bataven Gendt, HAVO Haalderen, LTC Gendt en Tweestroom Gendt. Dit partnerschap is een erkenning van onze deskundigheid en ons engagement om sporters te ondersteunen bij het bereiken van hun hoogste potentieel.

Onze Diensten

 • Evaluatie en Diagnose: Onze sportfysiotherapeuten zijn bedreven in het nauwkeurig diagnosticeren van sportgerelateerde blessures en problemen. We begrijpen dat elke sporter uniek is en daarom ontwikkelen we behandelplannen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen.

 • Behandeling en Herstel: Onze therapieën omvatten een breed scala aan benaderingen, waaronder manuele therapie, oefentherapie, technieken voor pijnbestrijding en revalidatie na een operatie. We begeleiden u bij elke stap van het herstelproces en werken samen om de best mogelijke resultaten te behalen.

 • Preventie: Preventie is een cruciaal aspect van sportfysiotherapie. Onze therapeuten helpen u blessures te voorkomen door middel van specifieke oefenprogramma's, bewegingsanalyse en voorlichting over veilige trainingspraktijken.

 • Performance Enhancement: We werken niet alleen aan herstel, maar ook aan prestatieverbetering. Onze sportfysiotherapeuten kunnen u helpen uw atletische vaardigheden te optimaliseren en uw prestaties naar een hoger niveau te tillen.

 

Yoast United Basketball

Als medisch partner van Yoast United Basketball hebben we een diepgaande relatie met het team ontwikkeld. Onze sportfysiotherapeuten bieden voortdurende zorg en ondersteuning aan de spelers, van blessurepreventie en snelle revalidatie tot prestatieverbetering. Yoast United Basketball vertrouwt op onze expertise om hun atleten in topvorm te houden. Dit partnerschap is een bewijs van onze toewijding aan het ondersteunen van lokale sportteams en atleten in het bereiken van hun doelen.

Een Diepgaande Blik op Sportfysiotherapie: Diverse Benaderingen voor Atletisch Herstel en Prestatieverbetering

Sportfysiotherapie is een gespecialiseerd veld binnen de fysiotherapie dat gericht is op het begrijpen, behandelen en ondersteunen van atleten en actieve individuen bij het herstel van blessures, het verbeteren van prestaties en het voorkomen van toekomstige problemen. In dit uitgebreide artikel zullen we de verschillende soorten sportfysiotherapie bespreken, en hoe ze atleten van alle niveaus kunnen helpen. Van revalidatie na een blessure tot prestatieverbetering, sportfysiotherapeuten spelen een cruciale rol in de gezondheid en het succes van sporters.

Revalidatieve Sportfysiotherapie

Revalidatieve sportfysiotherapie richt zich op het herstel van atleten na blessures. Dit kan variëren van een verstuikte enkel tot een ernstige knieblessure. Enkele belangrijke componenten van revalidatie omvatten:

 • Evaluatie en diagnose: De fysiotherapeut begint met het beoordelen van de blessure, het vaststellen van de ernst en het opstellen van een behandelplan.

 • Herstel oefeningen: Atleten worden geleerd specifieke oefeningen uit te voeren om de kracht, flexibiliteit en mobiliteit te herstellen.

 • Manuele therapie: Fysiotherapeuten kunnen hands-on technieken gebruiken om de genezing te bevorderen, zoals massage, stretching en manipulatie.

 • Functionele training: Atleten leren om hun herstelde lichaamsdelen te gebruiken in sport-specifieke situaties om vertrouwen en functionaliteit terug te winnen.

 • Progressieve belasting: Fysiotherapeuten helpen atleten bij het geleidelijk verhogen van de intensiteit van hun training om terugval te voorkomen.

Revalidatieve sportfysiotherapie is van onschatbare waarde voor atleten die een blessure hebben opgelopen en weer op het hoogste niveau willen presteren.

 

Preventieve Sportfysiotherapie

Preventieve sportfysiotherapie is gericht op het voorkomen van blessures en het minimaliseren van het risico voor actieve individuen. Dit omvat:

 • Screening: Atleten ondergaan uitgebreide evaluaties om risicofactoren voor blessures te identificeren.

 • Kracht- en conditioneringsoefeningen: Atleten worden begeleid bij het opbouwen van kracht en stabiliteit om blessures te voorkomen.

 • Bewegingsanalyse: Door de techniek van atleten te evalueren, kunnen fysiotherapeuten problematische bewegingspatronen identificeren en corrigeren.

 • Advies over uitrusting: Fysiotherapeuten kunnen atleten helpen bij het kiezen van geschikte schoenen, kleding en uitrusting om blessures te voorkomen.

 • Opwarm- en cooldown-routines: Atleten leren effectieve manieren om hun lichaam voor te bereiden op fysieke activiteit en te herstellen na het sporten.

Preventieve sportfysiotherapie is van onschatbare waarde voor het verminderen van de kans op blessures en het verbeteren van de prestaties op lange termijn.

Performance Enhancement Sportfysiotherapie

Prestatieverbetering sportfysiotherapie is gericht op het maximaliseren van de atletische prestaties. Enkele componenten zijn onder andere:

 • Kracht- en conditioneringstraining: Atleten krijgen aangepaste trainingsprogramma's om hun kracht, uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren.

 • Biomechanische analyse: Fysiotherapeuten kunnen bewegingspatronen analyseren om inefficiënties te identificeren en te corrigeren.

 • Core stabiliteit: Een sterke core is essentieel voor atletische prestaties, en fysiotherapeuten helpen atleten bij het ontwikkelen van een sterke romp.

 • Sport-specifieke training: Atleten krijgen begeleiding bij het verbeteren van hun vaardigheden en techniek binnen hun sport.

 • Herstelstrategieën: Omvat methoden om sneller te herstellen na intensieve training of wedstrijden, zoals stretchen, cryotherapie en massage.

Prestatieverbetering sportfysiotherapie is waardevol voor atleten die hun potentieel willen maximaliseren en zich willen onderscheiden in hun sport.

Cardiopulmonale Sportfysiotherapie

Cardiopulmonale sportfysiotherapie richt zich op de cardiovasculaire en respiratoire gezondheid van atleten. Belangrijke aspecten zijn:

 • Aërobe capaciteit: Fysiotherapeuten helpen atleten bij het verbeteren van hun uithoudingsvermogen en aërobe capaciteit.

 • Ademhalingstechnieken: Atleten leren effectieve ademhalingstechnieken die essentieel zijn voor duursporten.

 • Herstel na operaties: Deze vorm van sportfysiotherapie wordt vaak toegepast na hart- of longoperaties.

 • Inspanningstests: Atleten ondergaan evaluaties om hun cardiovasculaire gezondheid en fysieke capaciteit te beoordelen.

Cardiopulmonale sportfysiotherapie is cruciaal voor atleten die hun hart- en longgezondheid willen optimaliseren en hun uithoudingsvermogen willen verbeteren.

Manuele Therapie in Sportfysiotherapie

Manuele therapie in sportfysiotherapie omvat hands-on technieken om pijn te verminderen, de mobiliteit te vergroten en de functie te herstellen. Enkele van de meest voorkomende manuele therapieën zijn:

 • Mobilisatie: Zachte, gecontroleerde bewegingen om stijfheid te verminderen en de mobiliteit te herstellen.

 • Manipulatie: Snel en krachtig toepassen van druk op gewrichten om ze in de juiste positie te brengen.

 • Massage: Handmatige wrijving en druk om spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

 • Triggerpointtherapie: Gerichte druk op specifieke triggerpoints om pijn en spanning te verlichten.

Manuele therapie is vaak een essentieel onderdeel van de behandeling bij sportblessures en kan atleten helpen bij een sneller herstel.

Neurologische Sportfysiotherapie

Neurologische sportfysiotherapie richt zich op atleten met neurologische aandoeningen, zoals beroertes, hersenletsel, en neurodegeneratieve aandoeningen. Enkele aspecten van deze benadering zijn:

 • Neuromusculaire revalidatie: Atleten leren om hun spieren en zenuwstelsel te beheersen na neurologische schade.

 • Balans- en coördinatietraining: Omvat oefeningen om balansproblemen aan te pakken en coördinatie te verbeteren.

 • Revalidatie na een beroerte: Deze vorm van sportfysiotherapie is gericht op het herwinnen van mobiliteit en onafhankelijkheid na een beroerte.

 • Parkinson's-zorg: Atleten met Parkinson profiteren van gespecialiseerde revalidatie om hun symptomen te beheersen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Neurologische sportfysiotherapie is van groot belang voor atleten die met neurologische uitdagingen geconfronteerd worden en hun mogelijkheid om deel te nemen aan sport willen behouden of herwinnen.

Kinder- en Jeugdsportfysiotherapie

Kinder- en jeugdsportfysiotherapie is gericht op jonge atleten en helpt hen bij het begrijpen van hun lichaam, het ontwikkelen van veilige bewegingspatronen en het voorkomen van blessures. Enkele belangrijke aspecten zijn:

 • Groei-gerelateerde blessures: Het begrijpen en voorkomen van blessures die verband houden met de groei van het kind.

 • Techniektraining: Atleten leren de juiste technieken en bewegingspatronen om blessures te voorkomen.

 • Spierkracht en stabiliteit: Gericht op het opbouwen van de kracht en stabiliteit van het lichaam van het kind.

 • Blessurepreventie: Het aanleren van veilige trainingspraktijken en het belang van rust en herstel.

Kinder- en jeugdsportfysiotherapie is van vitaal belang om jonge atleten te begeleiden en te beschermen terwijl ze hun sportieve vaardigheden ontwikkelen.

Orthopedische Sportfysiotherapie

Orthopedische sportfysiotherapie richt zich op atleten met musculoskeletale aandoeningen, zoals gewrichtsproblemen en weke delen letsels. Enkele belangrijke onderdelen zijn:

 • Gewrichtsrevalidatie: Atleten krijgen hulp bij het herstellen van de mobiliteit en kracht in gewrichten.

 • Fractuurmanagement: Specifieke zorg voor atleten met fracturen, inclusief postoperatieve revalidatie.

 • Postoperatieve revalidatie: Na chirurgische ingrepen, zoals een gewrichtsvervanging, helpt orthopedische sportfysiotherapie bij het herstel.

 • Tape- en bandagetechnieken: Het gebruik van tape en bandages om gewrichtsstabiliteit te ondersteunen.

Orthopedische sportfysiotherapie is essentieel voor atleten met musculoskeletale problemen en blessures.

Voedings- en Dieetadvies in Sportfysiotherapie

Voeding speelt een cruciale rol in de prestaties en het herstel van atleten. Sportfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in voeding en dieetadvies bieden:

 • Evaluatie van de voedingsstatus: Beoordelen van het dieet en de voedingsbehoeften van atleten.

 • Aanbevelingen voor energie-inname: Afgestemd op de behoeften van de sporter, inclusief calorieën en macronutriënten.

 • Advies over hydratatie: Het handhaven van de juiste vochtbalans voor optimale prestaties.

 • Supplementadvies: Overwegen of aanvullende voedingssupplementen nuttig zijn.

 • Dieetbegeleiding: Het aanleren van gezonde eetgewoonten om atleten te helpen hun doelen te bereiken.

Voedings- en dieetadvies in sportfysiotherapie is van groot belang om atleten te ondersteunen bij het bereiken van hun prestatie- en gezondheidsdoelen.

Sportfysiotherapie bij Specifieke Sporten

Er zijn veel sporten met unieke eisen en risico's, en sportfysiotherapeuten kunnen hun expertise aanpassen aan specifieke sporten. Enkele voorbeelden zijn:

 • Voetbal: Gericht op de eisen van rennen, wenden en keren, en de risico's van contactsport.

 • Hardlopen: Het identificeren en behandelen van veelvoorkomende hardloopblessures, zoals shin splints en IT-band syndroom.

 • Zwemmen: Revalidatie na schouderblessures en techniektraining voor zwemmers.

 • Tennis en golf: Behandeling van elleboog- en polsproblemen en advies over biomechanica.

 • Wielrennen: Het verbeteren van fietspositie en behandeling van knie- en lage rugproblemen.

 • Basketbal: Focus op springen, draaien en risico's voor enkels en knieën.

 • Turnen: Preventie van enkel- en polsblessures en techniektraining.

Sportfysiotherapie bij specifieke sporten is afgestemd op de eisen en uitdagingen van die sport en kan atleten helpen om op topniveau te presteren.

Sportpsychologie en Gedragsmatige Sportfysiotherapie

Sportpsychologie en gedragsmatige sportfysiotherapie richten zich op de mentale aspecten van sportprestaties, motivatie en herstel. Dit omvat:

 • Stressmanagement: Het leren omgaan met de druk en stress van competitie.

 • Prestatiepsychologie: Mentale technieken om te helpen bij concentratie, zelfvertrouwen en visualisatie.

 • Herstelondersteuning: Omvat copingstrategieën voor atleten tijdens blessureherstel.

 • Gedragsverandering: Begeleiding bij het ontwikkelen van gezonde levensstijlgewoonten en het behalen van doelen.

Sportpsychologie en gedragsmatige sportfysiotherapie kunnen atleten helpen bij het verbeteren van hun mentale veerkracht en prestaties.

Conclusie

Sportfysiotherapie is een divers en uitgebreid veld dat atleten van alle niveaus kan ondersteunen. Of u nu herstelt van een blessure, uw prestaties wilt verbeteren, blessures wilt voorkomen of gewoon actief wilt blijven, sportfysiotherapie biedt op maat gemaakte oplossingen om uw doelen te bereiken. Het is een cruciale tak van de gezondheidszorg die atleten helpt om hun fysieke en mentale potentieel te bereiken, ongeacht hun leeftijd, niveau of beperkingen. Sportfysiotherapeuten spelen een onmisbare rol in het succes van atleten en dragen bij aan de algehele gezondheid en welzijn van degenen die actief zijn in de sportwereld.

bottom of page