top of page

Schouderklachten

Echografisch onderzoek naar schouderklachten
Behandeling van schouderkalchten door fysiotherapeut

Verschillende Soorten Schouderklachten en Effectieve Behandelingsopties

 

De schouder, een van de meest complexe gewrichten in ons lichaam, kan gevoelig zijn voor verschillende aandoeningen die variëren van mild tot ernstig en van tijdelijk tot chronisch. Deze aandoeningen kunnen onze dagelijkse activiteiten beïnvloeden en het is cruciaal om ze op tijd te identificeren en te behandelen. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende schouderproblemen, waaronder aandoeningen aan het acromioclaviculaire (AC) gewricht, frozen shoulder, rotator cuff letsel, artrose, schouderinstabiliteit, subacromiaal pijnsyndroom en SLAP-laesies. Bovendien zullen we verkennen hoe fysiotherapie, manuele therapie en krachttraining kunnen helpen bij het verlichten van schouderklachten.

Schoudercentrum Wij zijn aangesloten bij Schoudercentrum Nijmegen.  Schoudercentrum Nijmegen is een vooraanstaande zorginstelling die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van schouderaandoeningen. Met een team van toegewijde professionals en geavanceerde behandelmethoden biedt Schoudercentrum Nijmegen hoogwaardige zorg voor patiënten met schouderklachten. Een van de kenmerken die Schoudercentrum Nijmegen onderscheidt, is de focus op schouderproblematiek. Door zich te specialiseren in dit specifieke gebied van het lichaam, kunnen zij een diepgaande expertise ontwikkelen en de meest effectieve behandelingen aanbieden. Dit resulteert in zorg van de hoogste kwaliteit voor patiënten met diverse schouderaandoeningen, van peesproblemen en slijmbeursontstekingen tot fracturen en artrose. Het team van Schoudercentrum Nijmegen bestaat uit ervaren orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten en andere medische professionals die gespecialiseerd zijn in schouderzorg. Ze werken nauw samen om een holistische benadering van de behandeling te bieden, waarbij de behoeften en doelen van de patiënt centraal staan. Diagnostiek speelt een cruciale rol bij Schoudercentrum Nijmegen. Ze beschikken over geavanceerde diagnostische apparatuur en technologieën om een nauwkeurige beoordeling van de schouderconditie te maken. Dit stelt hen in staat om een individueel behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de specifieke situatie van elke patiënt. De behandelingsopties variëren van conservatieve therapieën, zoals fysiotherapie en injecties, tot chirurgische ingrepen wanneer dat nodig is. Schoudercentrum Nijmegen streeft altijd naar de minst invasieve en meest doeltreffende aanpak om het herstel te bevorderen en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Patiënttevredenheid staat hoog in het vaandel bij Schoudercentrum Nijmegen. Ze streven ernaar om patiënten te voorzien van uitgebreide informatie, ondersteuning en zorg gedurende hun hele traject, van diagnose tot herstel. Dit heeft geresulteerd in positieve ervaringen en succesvolle uitkomsten voor veel patiënten. Samengevat is Schoudercentrum Nijmegen een toonaangevend zorgcentrum dat gespecialiseerd is in schouderzorg. Met hun expertise, toewijding aan patiënten en geavanceerde behandelmethoden bieden ze effectieve oplossingen voor schouderproblemen en dragen ze bij aan het herstel en welzijn van hun patiënten. Als u worstelt met schouderklachten, is Schoudercentrum Nijmegen de plek waar u deskundige zorg kunt verwachten. Schoudercentrum Nijmegen onderscheidt zich door een volledige benadering van schouderklachten, waarbij gespecialiseerde therapeuten samenwerken met diverse zorgverleners.

AC gewricht
Frozen shoulder

EEN STUKJE THEORIE...

Aandoeningen aan het AC-gewricht

Het AC-gewricht, gelegen aan de bovenkant van de schouder, kan ontstoken raken door overmatig gebruik of trauma, wat leidt tot pijn en beperking van de beweging. Fysiotherapie kan helpen de ontsteking te verminderen en de stabiliteit van het gewricht te verbeteren.

Frozen Shoulder

Frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, wordt gekenmerkt door pijn en geleidelijke vermindering van de bewegingsmogelijkheid van de schouder. Fysiotherapie en manuele therapie zijn essentieel om de mobiliteit te herstellen en het weefsel soepel te houden. 

Rotator Cuff Letsel

De rotator cuff bestaat uit vier spieren en pezen die de schouder stabiliseren. Letsel aan de rotator cuff kan variëren van kleine scheurtjes tot volledige scheuren, wat leidt tot pijn en verminderde kracht. Fysiotherapie richt zich op het versterken van omliggende spieren en het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht.

Artrose

Artrose, een degeneratieve aandoening, treedt op wanneer het kraakbeen in het gewricht begint af te breken. Fysiotherapie kan helpen de spieren rondom de schouder te versterken, wat extra ondersteuning biedt aan het gewricht en de pijn kan verminderen.

Schouderinstabiliteit

Instabiliteit van de schouder kan voorkomen na een blessure of door aangeboren factoren. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de coördinatie om de stabiliteit te herstellen.

Subacromiaal Pijnsyndroom

Dit syndroom wordt gekenmerkt door pijn onder het acromion (schouderdak) en kan optreden bij repetitieve bewegingen of overbelasting. Fysiotherapie kan helpen de spieren rond dit gebied te versterken en de biomechanica te optimaliseren.

SLAP-Laesies

SLAP-laesies zijn scheurtjes in het bovenste deel van het labrum (kraakbeenring in het schoudergewricht). Fysiotherapie en gerichte krachttraining kunnen helpen bij het stabiliseren van het gewricht en het verminderen van klachten.

Hoe Fysiotherapie, Manuele Therapie en Krachttraining Helpen

Fysiotherapie en manuele therapie spelen een cruciale rol bij het herstellen van de mobiliteit, het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit van de schouder. Door middel van specifieke oefeningen en technieken kunnen deze therapieën helpen bij het herstellen van de spierkracht, het vergroten van de bewegingsvrijheid en het optimaliseren van de houding.

Krachttraining, onder begeleiding van professionals, kan de spieren rondom de schouder versterken en bijdragen aan een betere stabiliteit van het gewricht. Het opbouwen van spierkracht kan ook het herstelproces versnellen en toekomstige blessures helpen voorkomen.

In conclusie, schouderklachten kunnen een scala aan oorzaken hebben, variërend van ontstekingen tot structurele problemen. Een multidisciplinaire aanpak, inclusief fysiotherapie, manuele therapie en gerichte krachttraining, kan aanzienlijke voordelen bieden bij het verlichten van pijn, het herstellen van de bewegingsmogelijkheden en het herwinnen van een optimale schouderfunctionaliteit. Het is raadzaam om bij schouderklachten altijd professioneel medisch advies in te winnen om de juiste behandeling te krijgen die past bij de individuele situatie.

Cuff letsel
Artrose
Instabiliteit
Subacromiaal pijnsyndroom
SLAP
bottom of page