top of page

Onderarm klachten

Behandeling van elleboogklachten door manueel therapeut
Dame met elleboog klachten

Onderarmklachten: Van Elleboog tot Hand

Onderarmklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op onze dagelijkse activiteiten. Dit artikel werpt een licht op veelvoorkomende aandoeningen in de elleboog, pols en hand, waaronder golfersarm, tenniselleboog, bursitis olecrani, carpaal tunnelsyndroom, duimbasisartrose en de Quervain-stenose. Ontdek ook hoe fysiotherapie en manuele therapie kunnen bijdragen aan effectieve verlichting.

Golfersarm

EEN STUKJE THEORIE...

Golfersarm (Mediale Epicondylitis)

Deze aandoening veroorzaakt pijn aan de binnenkant van de elleboog, vaak door overbelasting van de onderarmspieren. Fysiotherapie en gerichte oefeningen kunnen de spieren versterken en de pijn verminderen.

Tenniselleboog (Laterale Epicondylitis)

Overmatig gebruik van de buitenste elleboogspieren kan pijn en zwakte veroorzaken. Fysiotherapie en manuele technieken helpen bij het herstellen van de spierbalans en het verminderen van ontstekingen.

Bursitis Olecrani

Ontsteking van de elleboogbursa leidt tot pijn en zwelling aan de achterkant van de elleboog. Fysiotherapie richt zich op het verminderen van ontsteking en het herstellen van de normale beweging.

Carpaal Tunnelsyndroom

Dit syndroom ontstaat door compressie van de medianuszenuw in de pols, wat leidt tot tintelingen en pijn in de hand. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen de druk op de zenuw verminderen en de symptomen verlichten.

Duimbasisartrose

Slijtage van het duimbasisgewricht veroorzaakt pijn en beperkte beweging. Fysiotherapie richt zich op het versterken van de omliggende spieren en het verbeteren van de stabiliteit.

De Quervain

Pijn en zwelling aan de basis van de duim worden veroorzaakt door ontsteking van de pezen. Fysiotherapie en handmatige technieken kunnen de pezen ontlasten en de pijn verminderen.

Fysiotherapie en Manuele Therapie

Fysiotherapie en manuele therapie vormen essentiële pijlers bij de behandeling van onderarmklachten. Ze bieden een op maat gemaakte aanpak om de bron van de pijn aan te pakken en de mobiliteit te herstellen. Fysiotherapeuten kunnen patiënten begeleiden bij het uitvoeren van specifieke oefeningen om de spiersterkte en flexibiliteit te vergroten, waardoor de gewrichten beter kunnen functioneren. Manuele therapie omvat hands-on technieken die de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels verbeteren, ontstekingen verminderen en pijn verlichten.

Deze niet-invasieve benaderingen voorkomen de noodzaak van chirurgische ingrepen in veel gevallen. Bovendien helpen ze om de oorzaak van de klachten aan te pakken, waardoor het risico op herhaling wordt verminderd.

In het geval van onderarmklachten is het cruciaal om tijdig professioneel medisch advies in te winnen. Een fysiotherapeut kan een uitgebreide beoordeling uitvoeren om de specifieke problemen te identificeren en een persoonlijk behandelplan op te stellen, gericht op het herstel van de onderarmfunctionaliteit en het terugwinnen van de levenskwaliteit.

Tenniselleboog
Bursitis
Carpaal tunnel syndroom
Duimartrose
De Quervain
bottom of page