Hamstring blessure
Je herkent waarschijnlijk de beelden wel van een voetballer die tijdens een explosieve sprint met de bal aan zijn voet richting het doel gaat en plotseling moet stoppen, hinkend met één hand op de achterkant van zijn bovenbeen en de andere op zijn hoofd van de pijn en het besef dat er iets ernstig mis is. Daarna zit je op de grond met je handen om je been, wachtend op een brancard om van het veld gedragen te worden.
Dit is vaak hoe een hamstringblessure ontstaat:
een krachtexplosie die de hamstring overbelast met een verrekking, een spierscheur of zelfs een gescheurde spier als gevolg. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken, gevolgen en het herstel van de hamstringblessure. Er zijn namelijk veel preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen om deze vervelende blessure te voorkomen.
Waar bevindt zich de hamstring en wat is de functie van deze spier?
De hamstrings bestaan uit drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Omdat ze aan de achterzijde van het bovenbeen zitten, buigt de knie bij het samentrekken van de hamstrings.
​
Wat veroorzaakt een hamstringblessure?
Een hamstringblessure ontstaat voornamelijk door overbelasting. Deze grote en sterke spieren raken niet zomaar overbelast. Zoals eerder beschreven, kan het gebeuren tijdens een explosieve inspanning, maar langdurige overbelasting door activiteiten zoals hardlopen of regelmatig stretchen tijdens yoga kan ook een rol spelen. We kunnen de hamstringblessure in twee categorieën indelen:
​
-
Acute hamstringblessure.
-
Peesblessure van de hamstring.
​
1: Acute hamstringblessure
Zoals de naam al aangeeft, ontstaat deze vorm van de blessure plotseling tijdens een explosieve en intense krachtsinspanning vanuit de hamstring. Bij te veel spanning kan de hamstring het begeven, resulterend in een verrekking of in ernstigere gevallen, een scheur of afscheuring.
​
Hoe herken je een acute hamstringblessure?
Acute pijn in de bil bij explosieve bewegingen. Directe gewaarwording van iets mis bij de bil/achterkant bovenbeen. Afhankelijk van de ernst, kan er krachtsverlies optreden en mogelijk een blauwe plek ontstaan.
​
Hoe lang duurt de revalidatie van een acute hamstringblessure?
Het herstel van een hamstringblessure is een uitdagend proces vanwege de grootte en kracht van de spier en kan met de juiste begeleiding, revalidatie-oefeningen en Shockwave-therapie in 6-8 weken plaatsvinden. De duur van het herstel is afhankelijk van de ernst van de blessure:
Gradatie 1: Verrekking. Meestal hersteld binnen 1-4 weken.
Gradatie 2: Scheurtje in spier of pees. Herstel duurt gemiddeld 6-8 weken.
Gradatie 3: Spierafscheuring. Herstel kan 3-6 maanden duren.
​
Het kan moeilijk zijn om de ernst van de blessure te bepalen. Daarom wordt bij hamstringblessures vaak een echografie gemaakt om de ernst te beoordelen en het behandelplan aan te passen.
​
Bij welke sporten komt een acute hamstringblessure veel voor?
Sporten die korte, intensieve krachtsinspanningen vereisen, zoals voetbal, tennis, vechtsporten, rugby, hockey, basketbal en badminton.
​
Behandeling van een acute hamstringblessure in combinatie met Shockwave-therapie
Snelle beoordeling van de ernst van de blessure is cruciaal omdat elke gradatie een specifieke behandeling vereist. Een geleidelijk revalidatieproces, gecombineerd met Shockwave-therapie, stimuleert het natuurlijke herstel van het lichaam en bevordert een sneller herstel door de bloedsomloop te verbeteren.
​
2: Peesblessure van de hamstring
In tegenstelling tot acute blessures, ontstaat een peesblessure van de hamstring meestal door langdurige overbelasting met minder extreme krachten. Door continu gebruik neemt de kwaliteit van de pees af, waardoor deze minder goed in staat is om de krachten op te nemen, wat leidt tot irritatie van de hamstring.
​
Hoe herken je een peesblessure van de hamstring?
Pijn in de bil. Pijn tijdens of na het hardlopen. Pijn tijdens het versnellen tijdens het hardlopen. Pijn bij het oprennen van een heuvel. Pijn bij zitten op harde ondergronden. Pijn of irritatie tijdens het autorijden. Stijfheid bij het opstaan of na langdurig zitten.
​
Hoe lang duurt de revalidatie van een peesblessure van de hamstring?
Het herstel van een peesblessure is over het algemeen langer en kan 12-24 weken duren, afhankelijk van de ernst en de ernst van de revalidatieoefeningen. Shockwave-therapie kan het herstelproces aanzienlijk versnellen.
​
Bij welke sporten komt een peesblessure van de hamstring veel voor?
Sporten die langdurige inspanning van het lichaam vereisen, zoals hardlopen, lange afstand wandelen, wielrennen, zwemmen en yoga.
​
Yoga en Pilates en de peesblessure van de hamstring
Yoga of Pilates, minder bekend als oorzaken van een hamstringblessure, kunnen deze veroorzaken door langdurige stretchoefeningen. Afwisseling in oefeningen en luisteren naar het lichaam zijn belangrijk.
​
Hardlopen en de peesblessure van de hamstring
Bij hardlopen ontwikkelt de blessure zich meestal geleidelijk door veranderingen in belasting, zoals het wisselen van schoenen of een toename van de duur van de activiteit.
​
Behandeling van een peesblessure van de hamstring met Shockwave-therapie
Net als bij acute blessures is een geleidelijke revalidatie belangrijk, aangevuld met Shockwave-therapie om het herstel te bevorderen.
​
Risicofactoren voor het oplopen van een hamstringblessure
Mensen die eerder een hamstringblessure hebben gehad, ouderen, mensen die geen goede warming-up doen, en mensen met minder ontwikkelde buik-, heup- en hamstringspieren lopen een groter risico.
Welke oefeningen zijn goed voor het revalideren van een hamstringblessure?
Het is essentieel om het individuele oefenschema van uw fysiotherapeut te volgen. Het is op maat gemaakt voor uw blessure, lichaamsbouw en conditie.
​
Dringend advies voor sportliefhebbers
Het is belangrijk om voorbereid te zijn op sportactiviteiten, de activiteit correct uit te voeren en goed af te ronden om blessures te voorkomen. Een goede warming-up, voldoende stretchen, het vermijden van overmatige spanning op de spieren, het geleidelijk opbouwen van activiteiten, en het trainen van de buik-, heup- en hamstringspieren zijn allemaal essentieel voor een gezonde sportervaring.