top of page

Bekkenfysiotherapie

Zwangerschap oefeningen
Bekkenfysiotherapeut

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van aandoeningen en disfuncties in het bekkengebied. Deze aandoeningen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van zowel mannen als vrouwen. Maar wat is bekkenfysiotherapie precies? En wat is de meerwaarde van het gebruik van MAPLe feedback stimulatie apparatuur? Op deze informatieve pagina beschrijven we de antwoorden op deze vragen en vertellen we meer over de meest voorkomende aandoeningen die met bekkenfysiotherapie behandeld kunnen worden.

Bekkenfysiotherapie: Wat is het?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van aandoeningen in het bekkengebied. Dit omvat de spieren, gewrichten en zenuwen die het bekken vormen. De bekkenbodem, een groep spieren die de bodem van het bekken vormen, speelt een cruciale rol in verschillende functies, waaronder continentie, seksualiteit en ondersteuning van de organen in het bekken.

Bekkenfysiotherapie heeft een aanzienlijke meerwaarde en kan helpen bij het behandelen van diverse aandoeningen en problemen:

 1. Incontinentie: Bekkenfysiotherapie is bijzonder effectief bij het behandelen van urine-incontinentie, fecale incontinentie en stressincontinentie. Door middel van spieroefeningen en trainingsprogramma's kunnen patiënten hun bekkenbodemspieren versterken, wat de controle over de blaas en de darmen verbetert.

 2. Prolaps: Bekkenprolaps verwijst naar het verzakken van de organen in het bekken, zoals de baarmoeder of de blaas. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het bieden van ondersteuning om de symptomen te verminderen.

 3. Pelvic Pain Syndromes: Aandoeningen zoals chronisch bekkenpijnsyndroom (CPPS) en endometriose kunnen leiden tot ernstige pijn in het bekkengebied. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

 4. Seksuele Disfunctie: Seksuele problemen, zoals dyspareunie (pijn tijdens seks), kunnen met behulp van bekkenfysiotherapie worden behandeld. Deze therapie richt zich op het verbeteren van de bekkenbodemfunctie en het verlichten van pijn.

 5. Pre- en postnatale zorg: Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen bekkenfysiotherapeuten vrouwen helpen bij het behouden van bekkenbodemgezondheid, het voorkomen van incontinentie en het bevorderen van een snel herstel.

 

De Rol van MAPLe Feedback Stimulatie bij WeDoCare Fysiotherapie

Bij WeDoCare Fysiotherapie wordt bekkenfysiotherapie aangevuld met geavanceerde technologie, zoals de MAPLe Feedback Stimulatie apparatuur. Deze innovatieve technologie biedt aanzienlijke voordelen voor de behandeling van bekkenbodemgerelateerde aandoeningen.

De MAPLe Feedback Stimulatie apparatuur is een geavanceerd hulpmiddel dat werkt door middel van elektrische stimulatie om de bekkenbodemspieren te activeren en te versterken. Dit biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Verbeterde Spieractivatie: De elektrische stimulatie helpt patiënten om hun bekkenbodemspieren effectiever te activeren, wat essentieel is voor het herstel van de bekkenbodemfunctie.

 2. Precisie en Controle: De apparatuur maakt het mogelijk om de intensiteit en frequentie van de stimulatie nauwkeurig aan te passen, wat resulteert in een op maat gemaakte behandeling voor elke patiënt.

 3. Sensibilisatie: De MAPLe Feedback Stimulatie apparatuur kan ook worden gebruikt voor sensibilisatie van de bekkenbodem, wat nuttig is bij pijnvermindering en herstel.

 4. Monitoren van de Voortgang: Het systeem biedt feedback over de spieractiviteit en de voortgang van de patiënt, wat zowel de therapeut als de patiënt in staat stelt om de resultaten te volgen en aan te passen.

Dit innovatieve hulpmiddel draagt bij aan de effectiviteit van bekkenfysiotherapie en verbetert het herstelproces van patiënten.

 

Meest Voorkomende Aandoeningen die Behandeld Kunnen Worden met Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is geschikt voor een breed scala van aandoeningen en problemen in het bekkengebied. Enkele van de meest voorkomende aandoeningen die met deze aanpak behandeld kunnen worden, omvatten:

 1. Urine-incontinentie: Stressincontinentie, aandrangincontinentie en gemengde incontinentie kunnen allemaal met bekkenfysiotherapie worden aangepakt.

 2. Fecale incontinentie: Mensen met problemen met controle over hun darmfunctie kunnen aanzienlijk profiteren van bekkenfysiotherapie.

 3. Bekkenprolaps: Het verzakken van organen in het bekken kan leiden tot ongemak en pijn, maar bekkenfysiotherapie kan helpen om de symptomen te verminderen.

 4. Bekkenpijn: Chronische bekkenpijn kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, en bekkenfysiotherapie kan helpen bij pijnverlichting en herstel.

 5. Seksuele problemen: Bekkenfysiotherapie kan worden toegepast om pijn tijdens seks te verminderen en seksuele disfuncties te behandelen.

 6. Pre- en postnatale zorg: Zwangere vrouwen en nieuwe moeders kunnen bekkenfysiotherapie gebruiken om de gezondheid van de bekkenbodem te behouden.

 7. Chronische bekkenpijn syndromen: Aandoeningen zoals chronisch bekkenpijnsyndroom (CPPS) en endometriose kunnen effectief worden behandeld met bekkenfysiotherapie.

 8. Bekkenbodemdysfuncties bij mannen: Mannen met problemen zoals erectiestoornissen, chronische prostaatpijn en chronische pelviene pijn kunnen ook baat hebben bij bekkenfysiotherapie.

Conclusie

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die aandoeningen en problemen in het bekkengebied effectief behandelt. Bij WeDoCare Fysiotherapie wordt deze benadering versterkt door innovatieve technologie, zoals de MAPLe Feedback Stimulatie apparatuur, waardoor patiënten de voordelen van gerichte en gepersonaliseerde behandeling kunnen ervaren. Of je nu te maken heeft met incontinentie, bekkenpijn, seksuele disfunctie of andere gerelateerde aandoeningen, bekkenfysiotherapie kan de weg bieden naar herstel, pijnverlichting en een verbeterde kwaliteit van leven. WeDoCare Fysiotherapie staat klaar om patiënten te ondersteunen bij hun reis naar bekkenbodemgezondheid en welzijn. Neem contact op met onze experts om te ontdekken hoe bekkenfysiotherapie jouw leven kan verbeteren.

bottom of page