top of page

Peesverkalking of calcificatie in de schouder

Wat is het?

Het gaat hier om een afzetting van calcium kristallen in één of meer van de pezen rond de schouderkop.

Beschrijving van de pathologie

Calcificaties komen voor bij ongeveer 5-20% van de bevolking. Slechts 35 à 45 % van alle patiënten die zo`n calcificatie hebben zullen er ook symptomen van krijgen. Met andere woorden: niet iedereen heeft er klachten van.

Wie krijgt er last van? - Vooral relatief jongere mensen krijgen het. Bij mensen tussen de 35 en 50 jaar komen ze het vaakst voor, bij oude mensen bijna niet meer. Met artrose of veroudering heeft het niets te maken. - Tweemaal zoveel vrouwen als hebben hier last van - 10 tot 25 procent heeft het aan beide schouders

Symptomen en beloop

Schouder calcificaties is een zogenaamd self-limiting disease, dat wil zeggen: calcificaties in een schouderpees gaat uiteindelijk vanzelf over. Klachten die je ervan kan ervaren verschillen per fase.
Fase 1: In het stadium dat er kalkdepots worden gevormd, zijn er meestal weinig klachten. Naarmate het kalkdepot groter wordt, kunnen er wel klachten ontstaan.

Fase 2: Tijdens het gecalcificeerde stadium kunnen er dus pijnklachten zijn, vooral bij bewegingen boven schouderhoogte of bij op de schouder liggen. De pijn wordt vooral in het zijwaartse traject gevoeld. Ook deze fase is zeker niet bij iedereen pijnlijk, calcificaties kleiner dan 1 centimeter geven meestal geen klachten.

Als het lichaam ineens heel snel het kalkdepot gaat opruimen, komt dit soms vrij in de slijmbeurs. Dit gaat vervolgens gepaard met een flinke toename van pijnklachten. De pijn soms zo hevig dat de schouder niet meer kan gebruikt worden. Het goede nieuws is dat deze fase vaak maar kort duurt: de kalk wordt in een periode van enkele weken geresorbeerd door het lichaam, zodat ze vaak volledig verdwijnt. Nadien is de schouder dikwijls volledig klachtenvrij.

Diagnose & Onderzoek - Uw verhaal: wanneer en waar doet het pijn? - Een lichamelijk onderzoek: welke plaatsen en bewegingen pijnlijk zijn. - Indien geïndiceerd: aanvullend echografisch onderzoek

Behandeling Uiteindelijk gaan de klachten vanzelf over. Behandeling kan soms wel geïndiceerd zijn om het herstel te versnellen. De volgende drie behandelingen worden het meest toegepast:

  1. Conservatieve behandeling fysiotherapie Gericht op beweeglijkheid van de schouder en belastbaarheid van de schouder door middel van oefentherapie/trainingstherapie en adviezen met betrekking tot belasting

  2. Shockwave therapie Indien geïndiceerd kan shockwave therapie een aanvulling zijn op de reguliere behandeling fysiotherapie ter vermindering van de pijn en om het “oplosproces” te versnellen

  3. Bij grote kalkdepots en blijvende klachten, kan een NACD-procedure overwogen worden. Dit is een behandeling waarbij de kalk in uw schouder wordt aangeprikt en zoveel mogelijk weghalen.

Vragen? Neem gerust contact op.


34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page