ls kinderfysiotherapeut krijgen we vaak de vraag van ouders, wat zijn nou goede kinderschoenen? Er worden vele soorten schoenen gekocht voor kinderen, dure, chique, sport, zomer, gymschoenen noem het maar op. En aangezien de kindervoet volop groeit moeten er geregeld nieuwe schoenen aangeschaft worden. Maar waar kan je als ouder nou op letten als je passende schoenen gaat kopen voor je kind? Zijn dure of merkschoenen nou altijd beter?
Elke voet is anders qua vorm, maat, breedte enzovoort. Sommige enkels staan naar binnen en sommige naar buiten. Bij de geboorte zijn de voeten nog lang niet uitgegroeid, de voeten bestaan grotendeels uit kraakbeen en dit gaat nog verbenen. De groei van de voeten gaat door tot en met de groeispurt in de pubertijd. Als kinderen gaan staan en lopen hebben zij niet direct schoenen nodig. Het belangrijkste doel van een schoen is het beschermen van de voet. Schoenen zijn dus pas belangrijk als je kind eenmaal zelfstandig stukjes buiten loopt.Omdat zo’n jonge voet nog volop in ontwikkeling is, is het goed om soepele schoenen te kopen. Hierdoor worden alle spieren geactiveerd om voldoende te ontwikkelen. Bij de aanschaf van de schoenen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten;
De schoen moet buigen in een lijn bij de grote teen;
De schoen moet niet te klein zijn, de tenen hebben voldoende beweegruimte nodig; Dit meet je op de volgende manier: de binnenzool eruit halen en voet erop zetten, vingerbreedte aan de voorzijde nodig aan ruimte
Ook is een stevige hielstuk (contrefort) belangrijk. Als je knijpt in de achterzijde van de schoen moet deze stevig aanvoelen.
Verder moet je natuurlijk goed bekijken of de schoen past bij de vorm van de kindervoet. En schoenen met veters sluiten altijd beter aan op de voet dan schoenen met klittenband. Een goede schoen hoeft niet altijd duur te zijn, maar het is wel van belang om goed te kijken of de schoen voldoet aan deze voorwaarden. Bij vragen over de stand van de voeten kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor onderzoek en adviezen.
Comments