top of page

Ontstress je schouders!

Iedereen heeft te maken met stress. Stress is niet per definitie iets negatiefs. Stress zorgt namelijk voor dat je alerter ben, beter kan presteren, het geeft je lichaam energie en zet aan tot actie. Bij stress reageert het lichaam in het autonome zenuwstelsel. Het hart gaat sneller kloppen, de spijsvertering vertraagt, de spierspanning neemt toe en de bloeddruk gaat omhoog. Na stress komt het lichaam weer in homeostase, een toestand waarin het lichaam in ontspannen evenwicht is en we kunnen herstellen. Homeostase is eigenlijk het tegenovergestelde van stress. Beiden hebben we nodig. Wanneer er sprake is van langdurige stress kan dit invloed hebben op fysieke en psychologische processen. Het lichaam ontspant niet goed en blijft in een actiestand staan. Dit kan klachten geven.


Vrouw met nekklachten

Ook bij nek- en schouderpijn kan stress of spanning een oorzaak zijn. Onbewust span je je spieren meer aan dan gewoonlijk. Wellicht zitten je schouders op dit moment wel bijna ter hoogte van je oren.


Wil je je schouders helpen ontspannen? Voer deze eens uit:

1: Til je schouders op, breng de schouders naar je oren

2: Houd je schouders 5-tellen vast

3: Laat los & ontspan


Dit is een trucje om jezelf af en toe te helpen je schouders te ontspannen en bewust te worden van wanneer je spanning vasthoudt in de nek-schouder regio.


Hieronder nog enkele tips om je stress zoveel mogelijk te managen, zodat stress je helpt, maar je niet in de weg gaat zitten of de oorzaak gaat zijn van fysieke of mentale klachten.


  • Zorg dat je een werkdag van tijd tot tijd onderbreekt. Ga even een rondje wandelen, het liefst buiten, maar iedere vorm van beweging is mooi meegenomen! Bijkomend voordeel: uit onderzoek blijkt dat je veel productiever bent als je dit zo nu en dan toepast! Andere manieren om de dag te onderbreken zijn ademhalings-, rek, of ontspanningsoefeningen.

  • Sport het liefst regelmatig. Sporten maakt je meer stressbestendig en helpt je lichaam als het ware met het resetten van het stress-systeem. Stresshormonen maken je lichaam klaar voor actie, echter is onze stress meestal psychologisch en niet fysiek, we gaan dus niet daadwerkelijk ‘vechten’ of ‘vluchten’. Met sporten kom je daadwerkelijk wel in actie en maak je als het ware de stresshormonen in je lijf even op.

  • Investeer in goede slaap. In je slaap herstel je. Makkelijker gezegd dan gedaan, want stress maakt alert. Slaap is het fundament voor alles wat we doen en is essentieel om goed te presteren. Minder slapen beïnvloedt ook je focus gedurende de hele dag. Het eerste wat je hersenen opofferen bij minder slaap is namelijk je concentratievermogen. Het zorgt ervoor dat je minder scherp bent. Stelselmatig te weinig slapen (6 uur of minder) vormt daarnaast een groot gezondheidsrisico. Probeer voor een kwalitatief goede slaap je schermtijd in de avond te beperken. Indien toch noodzakelijke schermtijd, maak dan gebruik van de blauw licht filters op telefoon of laptop. Een van de grootste negatieve gevolgen van kunstmatig blauw licht is dat het de aanmaak van melatonine verstoort. Melatonine heb je nodig om te kunnen inslapen. Zorg daarnaast dat je op de dag voldoende ‘slaapdruk’ opbouwt. Hierbij helpt sporten of bewegen bijvoorbeeld weer. Zo kom je makkelijker in slaap.


Veel succes met deze tips!


(It’s not stress that kills us, it’s our reaction to it)


14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page